Optikai hálózatok építése

Ha olyan hálózatot szeretne, amely nagy távolságokat, nagy sebességet és/vagy nagy sávszélességű kapcsolatot biztosít, nem kérdés: az optikai kábelek nyerik a versenyt.

Ahhoz, hogy megértsük, miért, és hol lehet még mindig a rézkábel a legjobb megoldás, fontos megérteni a kettő közötti különbségeket.

Mindkét kábeltípus továbbít adatokat, de nagyon eltérő módon. A rézkábele elektromos impulzusok segítségével továbbítja az infomációt. A száloptika viszont fényimpulzusokat továbbít rugalmas üvegszálak belsejében. Bármely más hálózati megoldáshoz képest nagyobb távolságra és nagyobb sávszélességű adatátvitelt tesz lehetővé.

 

5 ok, amiért az IT-szakemberek az optikai kábeleket választják

 

1. A száloptikai átvitel gyorsabb

Az adatátviteli sebesség mérésének szokásos módja a sávszélesség. Manapság ezt gigabit adat/s (Gbps), vagy akár terabit/s (Tbps) adatban mérik.

A rézalapú hálózatok átviteli sebessége jelenleg 40 Gb/s a maximum, míg az optikai szálak fénysebességgel közeli adatátvitelre képesek. Valójában az üvegszálakra szabott sávszélesség-korlátozások elsősorban elméletiek, de tesztek szerint lehet akár  másodpercenként több száz terabit is.

2. Adatátvitel nagyobb távolságokra

Mind a réz, mind a szál alapú jelátvitel csillapítástól vagy a hullámforma jel gyengülésétől szenved. Az optikai kábelek azonban sokkal nagyobb távolságokra is képesek adatokat továbbítani. Valójában óriásiak a különbségek.

A rézkábelek hossza legfeljebb 100 méter, a vonatkozó szabványok szerint. Nagyobb távolságok elméletileg lehetségesek, de más problémákat is okozhatnak, ami megakadályozza, hogy a réz megbízható átviteli módszer legyen nagyobb távolságokon. Az optikai kábelezés a jelzéstől és a kábel típusától függően akár 24 mérföldnél is tovább tud továbbítani!

3. Az optikai kábelek ellenállóak az elektromágneses interferenciákkal szemben (EMI)

A rézhálózati csatlakozásban az elektromos jelzések természeténél fogva interferenciamezőt generálnak a kábelek körül. Ha több kábel fut egymás közelében, ez az interferencia jelentősen csökkenti az adatátvitel minőségét.

Az optikai szálak esetében EMI-rő egyáltalán nem beszélhetünk, ezért biztonságosabbak és megbízhatóbbak. Ezen okoknál fogva nincs vagy kevesebb jelismétlőre van szükség.

4. Takarítson meg helyet és javítsa a kábelkezelést

Az optikai szálak rendkívül keskenyek. Valójában mikronokban vagy a méter milliomod részeiben mérik. A leggyakoribb optikai szál átmérője megegyezik az emberi hajéval. Mégis, mint láttuk, hihetetlen mennyiségű adatot tudnak továbbítani, sokkal nagyobb sebességgel, sokkal nagyobb távolságokra, mint kevésbé keskeny réz társaik. Az optikai kábelek védőburkolatot igényelnek, ami legalább két milliméter szélességre „hízlalja” őket.

Egyetlen szabványos CAT6-os kategóriájú rézkábel nagyjából négyszer akkora szélességű, és az adatok töredékét továbbítja.

További előnyökkel jár a kábeltömeg méretének csökkentése: a felszabaduló hely lehetővé teszi az adatközpont hűtött levegőjének jobb keringését, megkönnyíti a csatlakoztatott berendezések elérését, és általában sokkal esztétikusabbnak tűnik.

5. A száloptika időtálló

Évről évre nő a sávszélesség-igényünk. A modern üvegszálas kábelezési infrastruktúrába való befektetés lehetővé teszi, hogy hálózata a jövőbeni sebességgel működjön anélkül, hogy ki kellene cserélni a kábeleket.

A szilárd többszálas gerinchálózat egy strukturált környezetben évekig,  de akár évtizedekig kitart, és valószínűleg továbbra is támogatja a növekvő sávszélesség igényeket. A rézkategóriás specifikáció átlagos élettartama viszont valamivel több mint öt év.

Emellet az optikát használó technológiák és berendezések (kapcsolók, jelzőoptika, szerverek stb.) általában az idő előrehaladtával csökkennek. Ezért valószínű, hogy a jövőben még megfizethetőbbé válik a magasabb kategóriás csatlakozás.

Az üvegszálas kábelek nem azonban nem minden esetben jelentik a legjobb megoldást. Drágább, mint a réz, ezért a megfelelő helyen kell használni, például magas szávszélesség-igénnyel rendelkező kapcsolatok, gerinchálózatok és nagy interferenciát generáló ipari környezet.

A réz alacsonyabb költsége miatt jobban megfelel a kisebb igényű alkalmazásokhoz, például asztali számítógépekhez és készülékekhez. A kisebb hálózatok, a vezetékes szekrények és az alacsonyabb prioritású forgalom indokolhatja rézfelhasználást. Vegye figyelembe azt is, hogy egyes esetekben már jelentős mennyiségű réz található, ami tovább csökkenti az összköltséget.

Azonban jelentős sávszélesség esetén, a robusztus, testre szabható infrastruktúrába való befektetés megtérül. Mielőtt döntenénk mely megoldást választjuk az aktuális igények mellett vegyük figyelembe várható jövőbeli fejlődést is.

 

Cégének új hálózatra van szüksége?

Ingyenes igényfelmérés és tanácsadás optikai-, wifi- vagy CAT alapú hálózatok tervezésére, kivitelezésére, karbantartására és felügyeletére.