Az optikai kábelek nagy sebességük és tartósságuk miatt népszerűek. Számos különböző típusú optikai kábel létezik, amelyek mindegyike saját jellemzőkkel és felhasználási területtel rendelkezik. A leggyakoribb száloptikai kábelkategóriák közé tartozik az egymódusú szál és a többmódusú szál. Vessünk egy pillantást az egyes kategóriákon belüli különböző kábelekre és azok működésére.
Hogyan működnek az optikai kábelek?

Az optikai kábelek üvegből vagy műanyagból készült magból és burkolatból állnak, amely szintén üvegből vagy műanyagból készül. A magot a burkolat veszi körül, amelynek törésmutatója alacsonyabb. A mag és a burkolat közötti különbség a törésmutatókban teljes belső visszaverődést hoz létre, lehetővé téve az adatok nagy sebességű továbbítását.

Melyek az optikai kábeltípusok szabványos magméretei?

egymódusú vs multimódusú optikai kábelek

Az optikai kábelek magját mikronban (µm) mérik. A többmódusú optikai kábelek magmérete 50 µm és 62,5 µm, míg az egymódusú optikai kábelek 8-9 µm.
Mi az egymódusú optikai szál?

Az egymódusú szál (SMF) nagyon vékony, 8-9 µm átmérőjű maggal készül. A kis magméret lehetővé teszi, hogy a szál csak egy fénymódust vagy jelet hordozzon. Ezt a szálat nagy távolságú adatátvitelre használják, mivel nem befolyásolja a szálak hajlítása vagy nyújtása.

Mi az a multimódusú optikai szál?

A többmódusú szál (MMF) nagyobb maggal készül, jellemzően 50–62,5 µm átmérőjű. Ez a szál többféle fénymódust képes hordozni, lehetővé téve az adatok nagy sebességű átvitelét rövid távolságokon. Az MMF-et általában üvegszálas-home (FTTH) és üvegszálas-csomópont-hálózatokhoz (FTTN) használják.

Melyek az optikai kábeltípusok szabványos hullámhosszai?

Az optikai szál hullámhosszát nanométerben mérik. A többmódusú szálak hullámhossza 850 nm és 1300 nm, míg az egymódusú szálak hullámhossza 1310 nm és 1550 nm.

Az optikai szálak különböző frekvenciájú fényt vagy hullámhosszt hordoznak. A hullámhossz olyan, mint a fény színe, és az optikai kábelek általában két szín egyikének továbbítására készülnek: 850 nm vagy 1310 nm. Ez a két szín a közeli infravörös spektrum részét képezi, és az emberi szem számára láthatatlan.

Mi a különbség a 850 nm-es és az 1300 nm-es optikai kábel között?

Multimódusú használatakor a 850 nm-es száloptikai kábel a legelterjedtebb adatátviteli száltípus. Alacsonyabb csillapítási aránya van, vagyis kisebb jelveszteséggel képes adatot továbbítani. Az 1300 nm-es optikai kábel kevésbé elterjedt, de nagyobb a sávszélessége, mint a 850 nm-es optikai kábel, így jobban alkalmas nagy sebességű adatátvitelre.

Az egymódusú optikai szálban az 1310 nm-es kábel a legnépszerűbb száltípus, mivel nagy sávszélessége és nagy távolságokra képes adatátvitelre.
Melyek az egymódusú optikai kábeltípusok és a többmódusú optikai kábeltípusok?

Az egymódusú száltípusok és a többmódusú optikai kábelek széles kategóriáin belül tovább bonthatjuk a műszaki előírásokat és az elnevezési konvenciókat.


Az egyes egymódusú száltípusok bontása

OS1

Az OS1-kábeleket általában helyi vagy beltéri alkalmazásokban használják, például üvegszálas az asztalhoz (FTTD), üvegszálas az otthonhoz (FTTH) és üvegszálas a csomóponthoz (FTTN). Ezek a kábelek szorosan pufferelt szálbevonattal rendelkeznek, így ütésállóbbak és könnyebben szerelhetők, mint a laza csöves szálkábelek. Az OS1 szabvány akár 10G sebességet és körülbelül 10 km-es távolságot tesz lehetővé.

OS2

Az OS2 kábeleket általában nagyobb távolságok vagy kültéri kapcsoaltok létrehozásánál használják, mint például a száloptikai gerinchálózat és a száloptikai visszavezető vonalak. Ezek a kábelek laza csőszálas kialakításúak, ami rugalmasabbá és egyszerűbbé teszi őket a csatornákban és védőcsövekben. Az OS2 szabvány akár 100 G sebességet és körülbelül 200 km-es távolságot támogat.

A  többmódusú kábeltípusok bontása

OM1

Az OM1 szál leginkább a helyi hálózatokban használt szálak leggyakoribb típusa. A mag átmérője 62,5 mikron (µm), és akár 1 Gbps adatátviteli sebességet is képes támogatni 850 nm-es hullámhosszon és 300 méteres távolságon. Az OM1 kábelt narancssárga köpeny határozza meg.

OM2

Az OM2 szál az eredeti OM1 szál továbbfejlesztése. Az egyetlen különbség az, hogy a mag átmérője 50 µm, ami lehetővé teszi akár 1 Gbps adatátviteli sebességet is 850 nm hullámhosszon és 600 méteres távolságon, ami kétszerese az OM1 távolságának. Ugyanolyan narancssárga burkolata van, mint az OM1 szálnak.

OM3

Az OM3 üvegszálas kábeleket lézerre optimalizált multimódusú kábeleknek is nevezik. Általában nagyobb belső hálózatoknál használják őket. A fő különbség az OM2 és OM3 szál között az, hogy az OM3 szál magja 50 µm, ami lehetővé teszi akár 10 Gbps adatátviteli sebességet 850 nm hullámhosszon és 300 méteres távolságon.

A kábel kevesebb fénymódot használ, ami nagyobb sebességet tesz lehetővé. Például egy MPO-csatlakozó esetén a kábel 40 GB-os vagy 100 GB-os átvitelre számíthatunk 100 méterig.

OM4

Egy másik lézerre optimalizált multimódusú kábel, az OM4 szál akár 10 Gbps adatátviteli sebességet is támogathat 850 nm-es hullámhosszon és 550 méteres távolságon. Támogatja a 10GBASE-SR, 10GBASE-SW és 10GBASE-LW alkalmazásokat is. A szálat türkizkék színű burkolattal azonosítják. Az OM4-kábeleket általában nagy sebességű hálózatokban, például pénzügyi központokban, adatközpontokban, vállalati campusokban vagy hasonlókban használják.

OM5

Egy újabb száltípus, az OM5 szálat úgy tervezték, hogy támogassa a Short Wavelength Division Multiplexing (SWDM) funkciót. Ez a kábel szélesebb hullámhossz-tartományt használ 850 nm és 953 nm között, ami lehetővé teszi a 40GBASE-SR4, 100GBASE-SR10 és 100GBASE-SW4 szálas alkalmazások támogatását. A szála burkolatának színe általában lime zöld. Az OM5 teljesen kompatibilis mind az OM3, mind az OM4 kábelezéssel, ami azt jelenti, hogy képes alkalmazkodni a 850 és 953 nm közötti hullámhosszok széles tartományához.

Tehát akár a vállalati hálózatban, akár az adatközpontban használandó üvegszálas kábeltípusokat keres, az OM1, OM2, OM3 és OM4 a legjobb választás. Ha olyan szálra van szüksége, amely képes nagyobb sebességet és nagyobb kapcsolati távolságot támogatni, az OM5 szál a megfelelő út.

Kérdése van?

Kérdése van a megfelelő optikai kábeltípus kiválasztásával kapcsolatban egy közelgő telepítéshez? Ingyenes konzultációért és árajánlatért hívjon bennünket.

Cégének új hálózatra van szüksége?

Ingyenes igényfelmérés és tanácsadás optikai-, wifi- vagy CAT alapú hálózatok tervezésére, kivitelezésére, karbantartására és felügyeletére.